Pita od borovnica

Pita s bobičastim voćem omiljena je u kanadskoj kuhinji, a svidjet će se i Coolinaričarima sladokuscima. Izvrsno miriše – na pečeno voće, cimet i vaniliju. Stoga se pripremite na “slučajne” goste u obliku susjeda svaki put kad je pripremate!

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Pita od borovnica

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za premazivanje

  • 1 žumance

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, sol i šećer. Sve zajedno izmrvite prstima i na kraju dodajte hladnu vodu.
  2. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga stajati na hladnom mjestu najmanje 30 minuta.
  3. Borovnice operite i dobro ocijedite.
  4. Dio pripremljenog tijesta razvaljajte malo više od veličine kalupa i stavite u namazan i pobrašnjen kalup promjera 24 cm. Tijestom prekrijte dno i stranice kalupa.
  5. Po tijestu pospite krušne mrvice i rasporedite ocijeđene borovnice. Sve pospite cimetom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i orasima.
  6. Preostalo tijesto razvaljajte i njime pokrijte borovnice. Površinu tijesta premažite razmućenim žumancem, izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.

Posluživanje: Pitu poslužite posipanu šećerom u prahu.

Savjet: Za ovaj kolač možete upotrijebiti i smrznute borovnice ili bilo koje drugo bobičasto voće.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.