Kolač s ricottom i šljivama

Među najpopularnijim sirevima za nadjev u kolačima je ricotta, a njegova kremasta struktura i  blago slatkasti okusa paše uz gotovo svako voće. Iskušajte ga u kombinaciji s jesenskim, poput šljiva ili krušaka.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Kolač s ricottom i šljivama

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev:

Za ukrašavanje:

Priprema

  1. Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine.
  2. Dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta, za što je potrebno 7 – 8 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude.
  3. Tijesto izvadite, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči. Trebat će mu oko jedan sat, možda i dva ako je hladnije.
  4. Nakon dizanja, tijesto premijesite i razvaljajte u oblik kvadrata dimenzija otprilike 30 x 30 cm.
  5. Tijesto prebacite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje ili u veliki lim za pečenje i to dijagonalno (da tijesto izgleda kao romb).
  6. Za nadjev, ricottu pomiješajte s jajima i šećerima. Prelijte u tijesto i oblikujte u oblik kvadrata.
  7. Na nadjev složite šljive narezane na četvrtine pa pospite cimet šećerom.
  8. Tijesto zatvorite preko nadjeva kao kuvertu spajajući suprotne krajeve.
  9. Premažite bjelanjkom i pospite bademima pa ostavite dizati dok se pećnica ne zagrije na 180°C.
  10. Pecite 30 – 35 minuta tj. dok tijesto ne dobije lijepu boju, a nadjev bude kremast i stabilan.

Posluživanje: Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Šljive u kolaču možete zamijeniti kruškama, jednako je ukusan.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka