Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Zagrebačke kremšnite

Rijetko koja slastica redovito postiže uspjeh kod ama baš svih kao što je to slučaj s kremšnitom! E sad, hoće li to biti obična, Samoborska, iz Podlehnika, Zagrebačka ili koja druga, nije toliko važno.

  • 30 min
  • Jednostavno
Zagrebačke kremšnite

Sastojci

  • 250 g zamrznutog lisnatog tijesta

Za kremu

Za šlag

Za glazuru

  • 200 g čokolade
  • 30 g maslaca

Priprema

  1. Lisnato tijesto odmrznite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20x30 cm).
  2. Razvaljano tijesto prebacite u lim i pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečenu koru ostavite da se ohladi 20-30 minuta.
  3. U hladnu vodu dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite. Električnom mješalicom lagano promiješajte te nastavite miješati 5 minuta (srednjom brzinom).
  4. Kremu odmah nanesite na koru lisnatog tijesta i poravnajte površinu.
  5. U visoku posudu ulijte hladno vrhnje za šlag i miješajte električnom mješalicom ½ minute.
  6. Dodajte sadržaj vrećica Šlag fixa, te dalje miješajte električnom mješalicom (najvećom brzinom), sve dok masa ne postane čvrsta.
  7. Šlag premažite preko kreme i izravnajte površinu.
  8. Čokoladu rastopite u zagrijanom maslacu, malo ohladite i tako pripremljenu glazuru prelijte preko kolača.

Posluživanje: Ohladite 1-2 sata u hladnjaku, narežite na kocke i poslužite.

Savjet: Kolač izvadite 15 minuta prije rezanja kako vam glazura ne bi pucala.

Ajvar

Razmazi svoje nepce