Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Patka s mlincima

Već ste se zatekli u situaciji da strancima pokušavate opisati “mlince”. I sigurno ste došli do zaključka da ih je najlakše objasniti – kušanjem! Još kad su združeni sa sočnom pečenkom hrskave korice…

  • 180 min
  • Složeno
Patka s mlincima

Sastojci

  • 2 žlice Vegete
  • 1 patka (oko 3 kg)
  • 50 ml ulja
  • 1 veća jabuka

Za prilog

  • 350 g mlinaca
  • 1 žličica soli

Za premazivanje

  • 1 žlica meda od bagrema
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica octa

Priprema

  1. Utrobu i vanjski dio očišćene patke natrljajte Vegetom.
  2. Patku stavite na pleh, a u utrobu joj stavite jabuku. Prelijte je zagrijanim uljem, podlijte s oko 50 ml vode i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 2, 5-3 sata. Tijekom pečenja, patku podlijevajte masnoćom od pečenja i s malo vode.
  3. Med pomiješajte s uljem i octom, pa pred kraj pečenja (oko 30 minuta) ovom mješavinom premažite patku.
  4. Pečenu patku izvadite, a iz pleha odlijte suvišnu masnoću.
  5. Mlince skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i pomiješajte s preostalom masnoćom u kojoj se pekla patka.

Posluživanje: Patku narežite i poslužite s pripremljenim mlincima i salatom po želji.

Savjet: Kako vam koža patke ne bi izgorjela, nakon 1,5 sat pečenja prekrijte je aluminijskom folijom.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom