Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)
- Recept by coolinarika.com -Ovaj tradicionalni njemački božićni kolač potječe iz 12. stoljeća i simbolizira Isusa zamotanog u platno. Priprema se od bogatog dizanog tijesta s marcipanom i suhim voćem. U ovoj inačici marcipan je zamijenjen bademima.
Priprema
Razmrvljeni svježi kvasac stavite u zdjelicu, pomiješajte s 50 ml mlakog mlijeka, malo šećera i ostavite stajati nekoliko minuta na toplom mjestu. Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom, muškatnim oraščićem i bademima. Dodajte dignuti kvasac, pola količine rastopljenog maslaca, preostalo toplo mlijeko i miješalicom umjesite tijesto. Postepeno dodajte preostali rastopljeni maslac, kandirano voće i grožđice koje ste prethodno močili u rumu. Tijesto pokrijte, stavite na toplo mjesto da se diže oko 40 minuta. Nakon toga tijesto premijesite, a zatim rukama ili valjkom tijesto stanjite na debljinu od 3-4 cm. Preklopite ga dva puta (zarolajte), oblikujte kruh i pripazite da rub tijesta okrenete prema dolje. Tijesto stavite na pobrašnjeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko sat vremena. Vruć kolač premažite maslacem i pospite šećerom u prahu.
Posluživanje: Kruh s kandiranim voćem narežite na ploške i poslužite uz topli napitak.
Savjet: Ovu količinu tijesta možete peći u dva manja kalupa.