Veličanstveni rižoto

Zrno po zrno - rižoto

Rižoto od graška i kozica

Znate li tajnu savršenog rižota? Polagano dodavanje vode dok kuhate i riža okruglog zrna! Pregršt svježih aroma (u obliku začinskog bilja i češnjaka) također je poželjno, kao i dominantan glavni motiv – u ovome slučaju, to je grašak s kozicama.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Rižoto od graška i kozica

Sastojci

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica narezanog svježeg kopra
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 l vruće vode
  • 200 ml bijelog vina
  • 400 g kozica
  • 300 g Riže arborio Zlato Polje
  • 2 Povrtne kocke Podravka
  • 350 g svježeg graška
  • 1 češanj protisnutog češnjaka
  • 70 g nasjeckanog mladog luka

Za posluživanje

  • 1 žlica narezanog svježeg bosiljka

Priprema

  1. Na zagrijanom maslacu popecite luk, dodajte češnjak, grašak, malo vode i lagano pirjajte.
  2. Kad povrće omekša, dodajte kocke, opranu rižu, kozice, vino, pola količine vode i kad zavrije, smanjite vatru, pa kuhajte uz dolijevanje ostatka vode oko 15 minuta.
  3. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, limunov sok i kopar.

Posluživanje: Poslužite odmah posuto bosiljkom.

Savjet: Kod pripreme rižota, najvažnije je da tijekom kuhanja polagano dolijevate vodu, a ne da to učinite odjednom.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje