Perkelt od soma

Iako su luk, češnjak, mljevena paprika i feferoni uobičajen sastav mađarske kuhinje, perkelt bi vas mogao i mnogočime iznenaditi. Upotrijebite li za pripremu specijaliteta delikates ekstra mljevenu papriku, dobit ćete neprijeporno novu kvalitetu.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Perkelt od soma

Sastojci

Za prilog

  • 250 g tjestenine
  • 20 g maslaca
  • 2 žličice Vegete
  • 50-100 ml vrhnja za kuhanje
  • 300 g svježeg kravljeg sira

Priprema

  1. Ribu očistite, operite i narežite na odreske. Luk sitno nasjeckajte, a pancetu narežite na kockice.
  2. Na ugrijanom ulju popecite pancetu i izvadite je. Na istu masnoću dodajte luk, kratko ga popecite, a zatim posudu maknite sa štednjaka. Dodajte crvenu slatku i ljutu mljevenu papriku, zalijte sa 100 ml vode, pa posudu vratite na štednjak.
  3. Po luku rasporedite ribu, pospite Vegetom i zalijte vrućom vodom tako da prekrije ribu. Nakon toga dodajte ljuti feferon, nasjeckani češnjak i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta.
  4. Za prilog, tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. U široj tavi otopite maslac, dodajte vrhnje, a zatim ocijeđenu tjesteninu. Pospite Vegetom, dobro promiješajte i kratko prokuhajte.
  5. Svježi kravlji sir dobro ocijedite, umiješajte u vruću tjesteninu i pospite kockicama popečene pancete.

Posluživanje: Perkelt od soma poslužite uz prilog od tjestenine sa sirom.

Savjet: Perkelt će biti još ukusniji ako za pripremu ovog jela umjesto slatke mljevene paprike upotrijebite delikates ekstra mljevenu papriku. Dobiva se od plodova prve berbe. Najkvalitetnija je vrsta paprike i sadrži najveći udio kapsantina koji utječe na boju. Izrazito je crvene boje, ugodnog blagog i punog okusa.

Masline

Cure sline od masline