Pileća obara
- Recept by coolinarika.com -Obara je specijalitet slovenske kuhinje. Taj juhama sličan, najčešće glavni obrok, pripremao se od raznih vrsta mesa, u nekim krajevima i od žabljih krakova, a najpoznatije su pileća odnosno kokošja obara.
Priprema
Na vruće ulje stavite narezanu piletinu i popecite je sa svih strana. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu, peršin i celer narezan na kolutiće ili rezance i sve kratko propirjajte. Zatim posolite, dodajte Gussnel razmućen u malo vode, dobro promiješajte i zalijte s 800-1 000 ml vode. Dodajte Vegetu, papar, mažuran, lovorov list i koricu od limuna. Lagano kuhajte dok meso ne omekša. Na kraju obaru po želji zakiselite octom.
Posluživanje: Pileću obaru poslužite s kuhanim krumpirom.
Savjet: Originalnije će biti ako kao prilog uz obaru poslužite žgance od heljdina brašna.Poseban okus ovom jelu dat će limunova korica, a po želji umjesto octa par kapi limunova soka.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Prije nego je meso sasvim kuhano, jelo maknite sa štednjaka. Ohladite, rasporedite po obrocima u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite.Odmrzavanje: Odmrznite preko noći u hladnjaku ili kraće vrijeme na sobnoj temperaturi. Zatim obaru polako zagrijte i dodajte ocat po želji.Trajnost: 60 dana.