Leipziger Allerlei (Povrće u umaku od račića)
- Recept by coolinarika.com -Thüringenška cvjetača ili pak šparoga iz Beelitza – samo su primjeri domaće uzgojenog povrća u mnogim ruralnim sredinama Njemačke. Ova Leipzigška proljetna raskoš ujedinjuje najbolje od povrća uz nenadmašan umak od račića.
Priprema
Sušene vrganje stavite u hladnu vodu i ostavite močiti oko sat vremena. Očišćene šparoge, mrkve, cvjetaču i grašak zasebno skuhajte u malo posoljenoj vodi, ocijedite i ostavite na toplom mjestu. Na maslacu kratko popecite brašno, dodajte narezane gljive, zatim odmah zalijte s oko 300 ml vode. Dodajte Vegetu i kuhajte uz stalno miješanje 4-5 minuta. Umiješajte repove račića, vrhnje, narezani vlasac, peršin, papar, muškatni oraščić i vino te kuhajte još 5 minuta.
Posluživanje: Toplo kuhano povrće prelijte umakom i poslužite kao toplo predjelo ili glavno jelo.
Savjet: Račiće možete zamijeniti i ribom (npr. grdobinom).