Tart s kikirikijem i slanim karamelom

Karakterističan okus i kremasta tekstura karamela s kikirikijem savršeno se nadopunjuju u tartu, čiji dojam zaokružuje tamna čokolada.

  • 50 min
  • Složeno
Tart s kikirikijem i slanim karamelom

Sastojci

Za tijesto:

Za karamel:

  • 120 g šećera
  • 25 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • veliki prstohvat soli
  • 75 g sjeckanog kikirikija

Za kikiriki kremu:

Za ganache:

  • 120 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema

  1. Od brašna, soli, šećera i maslaca dlanovima napravite mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte jaje, pa umijesite prhko tijesto pazeći da mijesite što kraće. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 1 sat.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljajte, umetnite u kalup za tart Ø 26 centimetara, pazeći da su rubovi dobro utisnuti.
  4. Dno izbodite dno vilicom, pa pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C tj. dok kora ne primi lijepu boju.
  5. Za vrijeme pečenja pripremite karamel. Šećer i vodu pomiješajte u posudi ili tavi širokog dna pa kuhajte na srednje jakoj vatri bez miješanja da postanu jantarne boje.
  6. Skinite s vatre, umiješajte maslac i vrhnje pa nastavite kuhati uz miješanje još 3-4 minute. Dodajte sol i sjeckani kikiriki pa odmah izlijte u pečenu koru. Ohladite dok ne pripremite kremu.
  7. Od 400 ml hladnog mlijeka oduzmite 5 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding. Vratite na vatru te miješajući kuhajte 1 – 2 minute.
  8. U kuhani puding umiješajte maslac dok se ne otopi, a zatim kremu pažljivo nanesite na sloj karamela. Ohladite do pripreme ganachea.
  9. Za ganache, sjeckanu čokoladu prelijte vrućim slatkim vrhnjem. Ostavite da tako stoji 2 minute, a zatim miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
  10. Ganache prelijte preko kreme od kikirikija, a zatim cijeli tart dobro ohladite, najmanje 4 sata.

Posluživanje: Poslužite ukrašeno krupno nasjeckanim kikirikijem, a možete dodati i malo krupne soli.Ukrasite krupnom morskom soli, sjeckanim kikirikijem i čokoladnim kapljicama. 

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži