Punjena teleća prsa
- Recept by coolinarika.com -Građanska, posebice srednjoeuropska kuhinja, teleća prsa obožava puniti raznoraznim nadjevima. Iako pripada složenijima, ovaj je zaista vrijedan truda.
Priprema
Telećim prsima odvojite kosti i suvišnu masnoću pa u meso zarežite džep. (Ovako pripremljeno meso možete naručiti kod mesara.) Za nadjev perece narežite i prelijte kipućim mlijekom. Ostavite neka malo dostoje pokriveni. Luk i peršin nasjeckajte, klobuke gljiva narežite na fine trake, a stručke narežite na kockice. Na 2 žlice maslaca propirjajte luk, nasjeckani peršin i gljive. Pirjajte oko 5 minuta dok ne ispari tekućina. Preostali maslac pjenasto umiješajte pa mu dodajte koricu i sok limuna, namočene perece, razmućena jaja, pripremljene gljive i mrvice. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i Vegetu. Nadjenite prsa i pričvrstite otvor. Izvana meso malo posolite. Ulje zagrijte u plehu i dobro popecite meso s obiju strana na jakoj vatri. Zatim u pleh dolijte malo vode i pecite pokriveno aluminijskom folijom oko sat i pol na temperaturi od 200°C. Pred kraj pečenja skinite foliju, zalijte vinom u koje ste umiješali malo timijana. Pečena teleća prsa ostavite 15 minuta mirovati, a zatim ih narežite na komade, složite na tanjur i prelijte umakom od pečenja.
Posluživanje: Kao prilog ovom iznimno ukusnom jelu možete poslužiti razne vrste svježe salate ili kuhano povrće i pirjane bukovače.
Savjet: Na isti način možete nadjenuti teleći flam ili teleću plećku.Gljive se prethodno propirjaju kako tijekom pečenja mesa ne bi pustile višak tekućine pa nadjev na taj način ostaje kompaktan.