Rote grütze

Crveno voće je vrlo popularno. Djelomice je razlog tome njegovo nutricionističko bogatstvo, a djelomice i dekorativnost, kako vidimo iz ovoga izvornog deserta iz Danske i sjeverne Njemačke.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Rote grütze

Sastojci

  • 200 g jagoda
  • 200 g malina
  • 100 g borovnica
  • 100 g šećera
  • 250 ml jabučnog soka
  • 50 g Gussnela Dolcela
  • 200 g višanja

Za umak

  • 6 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • ½ mahune vanilije

Priprema

  1. Višnje operite, očistite im koštice. Jagode očistite i narežite na četvrtine, a maline i borovnice operite i ocijedite.
  2. Tako pripremljeno voće izmiješajte sa šećerom, pa stavite kuhati. Tome dodajte jabučni sok izmiješan s Gussnelom i nastavite kuhati 5 do 10 minuta.
  3. Maknite s vatre, malo ohladite, pa izlijte u zdjelice ili čaše i dobro ohladite.
  4. Umak od vanilije: žumanca, šećer, mlijeko i komadić vanilije izmiješajte u porculanskoj ili metalnoj posudi koju ćete staviti na drugu posudu s toplom vodom.
  5. Metlicom (žicom) za snijeg tucite neprekidno umak do vrenja. Ne smijete dozvoliti da vam umak proključa, jer će žumanci postati grudičasti.

Posluživanje: Ovaj osvježavajući voćni desert poslužite s umakom od vanilije.

Savjet: Umjesto crvenog voća desert možete poslužiti i s voćem drugih boja.

Ajvar

Razmazi svoje nepce