Fougasse
- Recept by coolinarika.com -Ono što je kod nas pogača, u Italiji focaccia, u Francuskoj je fougasse. Riječ je o francuskom ravnom kruhu (flatbread) koji se oblikuje u list ili pšenicu. Prilično je jednostavno pa dajte mašti na volju i neka vas jesen inspirira u izradi vlastitih hrskavih listića. Zahvaljujemo blogerici Doris Valković na ustupljenom receptu.
Priprema
U zdjeli pomiješajte pirovo i glatko brašno, sol i instant kvasac. Postepeno dodajte oko 250 ml mlake (ne jako tople) vode i kratko umijesite u pomalo ljepljivo tijesto. Pustite da odstoji oko 20 minuta. Kada je tijesto odmorilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i premijesite tijesto, odnosno napravite preklapanje (tzv. foldanje). To ćete napraviti tako da ćete oblikovati kuglu i gornji dio tijesta izvući od sebe prema van te preklopiti natrag prema sredini. Zarotirajte tijesto u smjeru kazaljke na satu pa ponovite postupak nekoliko puta dok tijesto ne postane glatko i kompaktno. Prebacite tijesto u duboku posudu i pokrijte prozirnom folijom te pustite da odstoji na toplom mjestu oko 90 minuta, odnosno dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, kratko oblikujte u kuglu te podijelite na dva dijela pa svaki dio na četiri dijela. Ako radite dvije velike pogače, onda je dovoljno samo jednom prepoloviti tijesto. Pokrijte prerezano tijesto prozirnom folijom da se kratko odmori, oko 5 minuta. Na dva lima za pečenje stavite papir za pečenje. Nauljite tijesto i ruke te oblikujte listiće. Prebacite razvučeno tijesto na pripremljene limove za pečenje te po sredini razrežite glavni prorez. (Nemojte skroz po cijeloj dužini, nego ostavite gore i dolje spojeno tijesto.) Nauljenim rukama malo odvojite tijesto te zarežite još od dna prema vrhu nekoliko rezova i lagano ih razdvojite. Ponovite s preostalim tijestom. Dobivene listiće od tijesta premažite s još malo maslinovog ulja i posipajte po želji sezamom, krupnom soli i/ili smeđim šećerom. Pokrijte i pustite da kratko odstoji. Pecite 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C dok tijesto ne porumeni.
Savjet: Za aromatičnu varijantu možete posipati tijesto ili dodati u tijesto Vegeta Maestro ružmarin.