Švedske mesne okruglice (Köttbullar)
- Recept by coolinarika.com -Najpoznatije na svijetu, sočne, blagog okusa su švedske mesne okruglice (Köttbullar). Ovo tradicionalno švedsko jelo obožavaju djeca i stariji, servira se uz pire krumpir i džem od brusnica. Ma, mljac!
- 40 min
Sastojci
- 30 g krušnih mrvica
- 500 g mljevenog mesa
- 5 žlica maslaca
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 jaje
- 2 žličice Vegete
- ¼ žličice Vegeta Maestro mljevenog crnog papra
- ½ žličice Vegeta Maestro češnjaka
- 50 g luka
- ¼ žličice Vegeta Maestro muškatnog oraščića
- ¼ žličice pimenta
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Za umak:
- 3 žlice Glatkog brašna Podravka
- 2 žličice Vegete
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 žličica Dijon senfa Podravka
- sol
- Vegeta Maestro crni papar mljeveni
Za prilog:
- 400 ml mlijeka
- džem od brusnica
- sol
- 1 Pire krumpir Podravka
- 400 ml mlijeka
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte meso, krušne mrvice, peršin, piment, muškatni oraščić, sitno narezani luk, češnjak, crni papar, Vegetu i jaje. Dobro promiješajte i oblikujte manje okruglice (20-ak komada). U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i žlicu maslaca pa pržite okruglice dok ne posmeđe sa svih strana. Izvadite ih na tanjur i pokrijte folijom.
Posluživanje: Švedske okruglice poslužite s pireom od krumpira i džemom od brusnica.
Savjet: Šveđani vole i u svojoj kuhinji koriste džem od šumskog voća, pa i u ovom receptu džem od brusnica možete zamijeniti džemom od šumskog voća.