Slatki doručak

Za najslađi početak dana

Najsočnije zobene pahuljice s chia sjemenkama i jabukama

Uz poseban status ukusnog i zdravog deserta, zobene pahuljice s jabukama toliko su sočne da se teško zaustaviti samo na jednoj porciji.

  • 30 min
  • Jednostavno
Najsočnije zobene pahuljice s chia sjemenkama i jabukama

Sastojci

Za kremu od zobi:

Priprema

  1. U manju posudu stavite nasjeckane jabuke, dodajte cimet, med, sol i promiješajte.Zagrijte na laganoj vatri i poklopite. Kuhajte, povremeno miješajući, oko 10 minuta ili da jabuke omekšaju.
  2. Skinite poklopac, pojačajte vatru na srednju i kuhajte još 2-3 minute uz stalno miješanje da ispari dio soka i stvori se lijep sirup oko jabuka. Kada nestane veći dio tekućine, isključite vatru i ostavite sa strane.
  3. Za kremu od zobi, u maloj posudi pomiješajte bademovo mlijeko, chia sjemenke, med ili javorov sirup, cimet, maslac od kikirikija. Dodajte zob i miješajte da se sve dobro sjedini.
  4. U dvije male staklenke ili male zdjelice s poklopcima stavite otprilike četvrtinu kuhane smjese od jabuka na dno svake posude, dodajte pola smjese od zobi u svaku kao srednji sloj, zatim podijelite i stavite ostatak kuhanih jabuka na zob. Stavite u hladnjak 1-2 sata ili preko noći.

Posluživanje: Uživajte u ohlađenom ili na sobnoj temperaturi desertu.

Savjet: Desert od jabuka i zobi možete čuvati u hladnjaku 2-3 dana, ali najukusnije su u prvih 12-24 sata.

Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”