Pierogi (Poljske okruglice)

Kada vas netko počasti domaćim pierogima, onda znate da najvjerojatnije dolazi iz Poljske i upravo je ovo jelo od tijesta izabrao poljski chef Tomasz Krolikowski za počastiti nas u povodu Podravkinih 75 godina. Pierogi mogu biti s raznovrsnim slanim nadjevima, a on je izabrao napuniti ih svojim omiljenim Podravka proizvodima. 

  • 90 min
  • Jednostavno
Pierogi (Poljske okruglice)

Sastojci

Za tijesto:

Za punjenje:

Za posluživanje:

  • 1 veliki luk
  • 100 g maslaca
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • svježi peršin

Priprema

  1. Za tijesto, u zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i jaje, pa zamijesite tijesto za pieroge.
  2. Koristite li samostojeći mikser, pomoću nastavka s kukom napravite tijesto dodajući malo po malo vode. Ako radite rukama, polako dodajte vodu dok se tijesto ne zgruda.Od ove količine možete dobiti 55-60 pieroga.
  3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i izradite dok ne postane glatko. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
  4. Heljdinu kašu dodajte u 600 ml vrele vode kojoj ste dodali žličicu soli i kuhajte 10 minuta, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.
  5. Luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte. Na dobro zagrijani maslac stavite najprije luk, a odmah potom i češnjak.
  6. Popecite ih pa dodajte oprane listove špinata koje ste krupno narezali. Špinat kratko popecite da uvene.
  7. Za nadjev, u posudu stavite špinat, heljdu, dodajte, sir i ajvar.
  8. Popaprite, posolite, dodajte razmućena jaja i promiješajte da se sve sjedini.Nadjev ohladite prije punjenja.
  9. Dio tijesta stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na oko 2 mm debljine. Izrežite krugove čašom (ili rezačem za pieroge) najbolje promjera 8 cm.
  10. Na sredinu svakog kruga stavite žličicu nadjeva i zatvorite tako da oblikujete pierogi.
  11. Veliku posudu napunite vodom i stavite da zavrije. Kad voda počne ključati, temperaturu smanjite na najniže, dodajte 1 žlicu soli, ubacite pieroge u vodu u serijama (7-10 odjednom).
  12. Lagano promiješajte i pustite da se kuha. Kad isplivaju na vrh pričekajte 10-12 minuta i ocijedite.
  13. U tavi zagrijte maslac i karamelizirajte luk narezan na kockice. Kad porumene, dodajte kuhane pieroge i pržite ih 2-3 minute dok se ne počnu karamelizirati.

Posluživanje: Poslužite s kiselim vrhnjem i nasjeckanim peršinom.

Savjet: Kod pripreme pieroga, rubove čvrsto stisnite da se pierogi tijekom kuhanja ne otvore.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...