Blagdanska torta s karamelom

Torta s okusom karamela i mirisom blagdana savršeno će se uklopiti u ovo doba, jer odiše zimskom elegancijom koju naglašava dekoracija anisa, nara i kumkvata. Vjeruje se u narodu i da grančica ružmarina ima moć amajlije, a ukoliko ne vjerujete narodnim predajama, prepustite se samo opojnim mirisima i uživajte u okusima. 

  • 120 min
  • Jednostavno
Blagdanska torta s karamelom

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu:

Za dekoraciju:

  • 2 grančice ružmarina
  • 2 kumkvata
  • 3-4 anisa
  • žlica sjemenki nara
  • čokoladne zvjezdice

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu Ø 18-20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Smjesi za muffins dodajte cimet šećer, đumbir i muškatni oraščić pa dodajte jaje, ulje i vodu.
  3. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom (na srednjoj brzini) 2-3 minute dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Prelijte u kalup i pecite oko 35 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista. Dobiveni biskvit ohladite i prerežite na pola.
  5. Puding pomiješajte sa šećerom i 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja.
  6. U vruće mlijeko umiješajte puding pa kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok se ne zgusne. Puding prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  7. Maslac sobne temperature miksajte oko 5 minuta, dok ne postane pjenast. Zatim mu dodajte žlicu po žlicu ohlađenog pudinga i izradite kremu.
  8. Polovicom kreme premažite prvi biskvit, a zatim ostatkom kreme premažite cijelu tortu.

Posluživanje: Ukrasite po želji. 

Savjet: Ako volite više blagdanske arome, dok grijete mlijeko za kremu, dodajte mu Štapić cimeta u kori i zvjezdicu anisa koje prije dodavanja pudinga izvadite.

Ajvar

Razmazi svoje nepce