Rižoto s radićem i gorgonzolom
- Recept by coolinarika.com -Bijeli dijelovi radića i poriluka dinstani uz rižu i gorgonzolu već nakon prve pripreme zauzet će važno mjesto u vašoj kuhinji.
![Rižoto s radićem i gorgonzolom](https://podravkaiovariations.azureedge.net/2ce858e6-631f-11eb-aace-0242ac120022/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Za početak pripremite temeljac. U 1 l kipuće vode dodajte kokošje kocke i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Oprano povrće narežite. Radiču i poriluku najprije odvojite biljeli i crveni, odnosno zeleni dio. Bijele dijelove sitnije nasjeckajte, a obojene malo krupnije. Široku tavu s debelim dnom zagrijte i dodajte maslac. Na rastopljeni maslac stavite sitno nasjeckani luk i celer i pustite ih oko 5 minuta da nježno omekšaju i puste arome. Dodajte bijele dijelove poriluka i radiča, grijte još minutu, nakon čega dodajte sitno protisnuti češnjak, rižu, pojačajte vatru i pustite da se riža poprži. Riža će upiti okolne sokove i postat će prozirna, staklasta. Za to joj treba 2-3 minute. Zalijte vinom, pustite da riža popije vino i tada započnite podlijevati temeljcem, malo po malo stalno miješajući. Kad je riža omekšala i postala al dente, dodajte tamne obojene dijelove radiča i poriluka. Promiješajte i ostavite na laganoj vatri 2-3 minute. Na kraju mekano umiješajte malo po malo gorgonzole s tim da nekoliko komadića ostavite za posluživanje.
Savjet: Nikad nemojte dodavati novu količinu temeljca dok se prethodna nije apsorbirala.Nastavite miješati i podlijevati dok riža ne postane al dente, oko 15 minuta.