Rižoto s radićem i gorgonzolom

Bijeli dijelovi radića i poriluka dinstani uz rižu i gorgonzolu već nakon prve pripreme zauzet će važno mjesto u vašoj kuhinji.

Rižoto s radićem i gorgonzolom

Sastojci

Priprema

  1. Za početak pripremite temeljac.
  2. U 1 l kipuće vode dodajte kokošje kocke i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Oprano povrće narežite.
  4. Radiču i poriluku najprije odvojite biljeli i crveni, odnosno zeleni dio.
  5. Bijele dijelove sitnije nasjeckajte, a obojene malo krupnije.
  6. Široku tavu s debelim dnom zagrijte i dodajte maslac.
  7. Na rastopljeni maslac stavite sitno nasjeckani luk i celer i pustite ih oko 5 minuta da nježno omekšaju i puste arome.
  8. Dodajte bijele dijelove poriluka i radiča, grijte još minutu, nakon čega dodajte sitno protisnuti češnjak, rižu, pojačajte vatru i pustite da se riža poprži.
  9. Riža će upiti okolne sokove i postat će prozirna, staklasta. Za to joj treba 2-3 minute.
  10. Zalijte vinom, pustite da riža popije vino i tada započnite podlijevati temeljcem, malo po malo stalno miješajući.
  11. Kad je riža omekšala i postala al dente, dodajte tamne obojene dijelove radiča i poriluka.
  12. Promiješajte i ostavite na laganoj vatri 2-3 minute.
  13. Na kraju mekano umiješajte malo po malo gorgonzole s tim da nekoliko komadića ostavite za posluživanje.

Savjet: Nikad nemojte dodavati novu količinu temeljca dok se prethodna nije apsorbirala.Nastavite miješati i podlijevati dok riža ne postane al dente, oko 15 minuta.

Gulaš

Inspirirani tradicijom