Ideje za jela iz pećnice

Ispeci pa mi reci!

Lazanje s gljivama

Dobra vijest za sve ljubitelje gljiva je da u kombinaciji s patlidžanom i sirom izvrsno pristaju u lazanje i jamče užitak u svakom zalogaju.

  • 45 min
  • Jednostavno
Lazanje s gljivama

Sastojci

  • 1 manji patlidžan
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 300 g gljiva (šampinjoni, shittake…)
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 Fant za lazanje
  • 230 g konzerviranog Bijelog graha Podravka
  • 100 g naribanog sira (gauda, edamer…)
  • 2 žlice naribanog sira Grana Padano

Priprema

  1. Patlidžane narežite na ploške, posolite i stavite u cjediljku. Nakon 15 minuta isperite ih hladnom vodom i posušite na upijajućem kuhinjskom papiru.
  2. U nauljenoj, dobro zagrijanoj tavi (ili grill tavi) ispecite ploške patlidžana sa obiju strana. Stavite ih sa strane.
  3. Očišćene gljive narežite i stavite na zagrijano ulje u tavi i uz miješanje, popeciteda tekućina prokuha. Dodajte protisnuti češnjak da lagano zamiriše i ulijte 600 ml vode.
  4. Dodajte 100 ml vrhnja za kuhanje i dok je još mlako, umiješajte sadržaj vrećice Fanta. Na kraju umiješajte ocijeđeni grah.
  5. Na dno vatrostalne posude (20 cm x 20 cm) stavite malo umaka, red tijesta za lazanje (2 kore) te red pripremljenog umaka. Posložite patlidžane u nizu i pospite sirom.
  6. Slažite tako redom dok ne potrošite sav sadržaj. Završite redom kora, prelijte preostalim vrhnjem i pospite sirom Grana Padano.
  7. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Posluživanje: Poslužite toplo, sa salatom po želji.

Savjet: Umjesto sira možete upotrijebiti običan tofu.

Ajvar

Razmazi svoje nepce