Džem od jagoda i rabarbare
- Recept by coolinarika.com -Slatkasto kiselkaste note ljetnog voća stapaju se u skladnu harmoniju okusa domaćeg džema od jagoda i rabarbare.
Priprema
Jagode očistite, operite i narežite na manje komadiće. Rabarbaru operite i narežite na komade od oko 1 cm duljine. Stavite u zdjelu i zagrijavajte da jagode puste sok i rabarbara malo omekša, oko 10 -15 minuta. Pomoću štapnog miksera, voće pretvorite u pire. Sadržaj vrećice Želina 3:1 dobro izmiješajte s dvije žlice šećera, a zatim dodajte u voće. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja, pa stalno miješajući dodajte po malo ostatak šećera i bourbon vanilija šećer. Pustite da masa zavrije, nastavite kuhati još 3 minute i pri tom otklanjajte pjenu. Dok se džem kuha pripremite ambalažu za oko 1000 ml džema. Staklenke i poklopce dobro operite i obrišite, pa ih sterilizirajte u pećnici na 115-120°C oko 20 minuta. U vruće staklenke punite vrući džem, odmah zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon otvaranja držite u hladnjaku.
Savjet: U receptu je preporučena optimalna količina šećera, ali ovisno o stupnju zrelosti voća i preferencijama slatkoće možete dodati manje ili više šećera, te umjesto Želina 3:1 možete koristiti Želin 2:1 ili Želin.