Slovenska jota
- Recept by coolinarika.com -Podravka svoj dodir daje modernim i tradicionalnim jelima i to neovisno odakle dolazite i koju kuhinju preferirate. Influencer Sašo Šket u povodu svojih 75 godina širenja dobre vibre i dobrih recepata otkrio je kako napraviti tradicionalno slovensko jelo poznato i kao – jota.
![Slovenska jota](https://podravkaiovariations.azureedge.net/ab001f90-669f-11ed-a706-02bd0f70b810/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Kiseli kupus i dimljen svinjski vrat stavite u veći lonac. Prelijte s dovoljno vode da pokrije kupus i meso, približno 1,5 litre. Dodajte lovorov list, papar u zrnu, promiješajte, poklopite i kuhajte 40 minuta na srednjoj vatri. U drugi lonac dodajte na kocke narezan krumpir, prelijte hladnom vodom, posolite i kuhajte približno 15 minuta. Krumpir odcijedite i stavite na stranu. U tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckan luk i pržite dok se ne zastakli. Dodajte na kockice narezan špek i pržite s lukom približno 7 minuta. Dodajte na sitno sjeckan češnjak, koncentrat rajčice i brašno. Promiješajte i pržite približno jednu minutu pa prelijte dijelom tekućine u kojoj se kuhao kupus. Promiješajte i prebacite u lonac s kupusom i svinjskim vratom te dobro promiješajte. Dodajte kuhani krumpir, ocijeđeni smeđi grah i Vegetu BIO. Promiješajte i kuhajte još 10 do 15 minuta.
Posluživanje: Poslužite uz svježi kruh.
Savjet: Ako vam je kupus prekiseo, možete ga prethodno isprati i ocijediti.