Namaz od avokada na hrskavim psyllium pločicama

Ove psyllium pločice najbolje opisuju riječi - hrskave, visokoproteinske, bezglutenske i neodoljive. Savršeno pristaju uz nutritivno bogat namaz od avokada s dodatkom aromatičnog kozjega sira. Povodom proslave 75 godina Podravke ovaj sjajan recept s nama je podijelio dizajner Davor Bruketa, dugogodišnji suradnik Podravke.

  • 50 min
  • Jednostavno
Namaz od avokada na hrskavim psyllium pločicama

Sastojci

Za namaz od avokada

  • 2 zrela avokada
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limeta
  • 1 žličica Vegete BIO
  • 100 g svježeg kozjeg sira
  • 2 žlice bučinih sjemenki (golica)
  • alfa klice za posluživanje

Za psyllium pločice:

  • 220 g sjemenki suncokreta
  • 100 g bučinih sjemenki (golica)
  • 70 g sjemenki lana
  • 150 g sjemenki sezama
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice psyllium ljuskica (zamijeniti možete s 2 žlice chia sjemenki i 2 žlice zobenih pahuljica)
  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • ½ žličice Vegeta Maestro Morske soli
  • ½ žličice Vegeta Maestro ružmarina
  • Vegeta Maestro Chili
  • 375 ml vode

Priprema

  1. Za namaz, avokado oštrim nožem zarežite do koštice pa razdvojite polovice. Svaku polovicu zarežite po polovici da dobijete četvrtine, nakon čega ćete lagano i jednostavno oguliti koru.
  2. Očišćeni avokado zgnječite vilicom, dodate maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sok limete i Vegetu BIO.Sve promiješajte i dodajte kozji sir.
  3. Bučine sjemenke popecite na zagrijanoj suhoj teflon tavi da oslobode aromu, a zatim ih grubo usitnite.Na kozji sir dodajte grubo zdrobljene sjemenke buče i sve zajedno promiješajte.
  4. Za psyillium pločice, u posudu stavite sve sastojke i prelijte vodom. Ostavite 20-30 minuta da smjesa nabubri.Lim za pečenje veličine 40×30 cm prekrijte papirom za pečenje. Preko papira za pečenje rasporedite smjesu za psyllium pločice. Prekrijte drugim papirom i valjkom razvaljajte da dobijete tanki sloj.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon 20 minuta lim izvadite. Oštrim nožem narežite na manje kvadratiće te vratite u pećnicu. Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još oko 25 min.Pločice trebaju biti hrskave i čvrste. Po potrebi ih još kratko pecite, ali pazite da ne budu prepečene.

Posluživanje: Namaz od avokada nanesite na hrskave psyllium pločice, pospite ispranim alfa klicama i poslužite.

Savjet: Popečene bučine sjemenke stavite na dasku prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte drugim papirom pa ih pomoću valjka za tijesto zdrobite da budu grubo usitnjene. 

MARI ZA PRAVE STVARI

I proteini mogu biti fini