Nabujak od griza s jabukama

Prefina kombinacija griza, sira i jabuka. Brzi i fini desert koji će oduševiti i najzahtjevnije degustatore. 🙂

  • 65 min
  • Srednje zahtjevno
Nabujak od griza s jabukama

Sastojci

  • 1 limun
  • 500 ml mlijeka
  • 90 g Lino Grisa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica cvjetnog meda
  • 2 jaja
  • 200 g svježeg sira
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • prstohvat soli
  • ulje za kalup
  • 3 srednje jabuke (oko 500 g)

Priprema

  1. Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
  2. Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
  3. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
  4. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
  5. Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
  6. Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.

Posluživanje: Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.

Savjet: Nabujak možete kombinirati i s drugim voćem (kruške, marelice, višnje, šumsko voće...).

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa