Nabujak od griza s jabukama
- Recept by coolinarika.com -Prefina kombinacija griza, sira i jabuka. Brzi i fini desert koji će oduševiti i najzahtjevnije degustatore. 🙂
Priprema
Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom. Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira. Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju. Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Posluživanje: Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.
Savjet: Nabujak možete kombinirati i s drugim voćem (kruške, marelice, višnje, šumsko voće...).