Torta panj s lješnjacima, Lino Ladom i narančom
- Recept by coolinarika.com -Okusi lješnjaka, čokolade i naranče nagovještavaju savršenu tortu, a kako biste dobili raskošnu i dekorativnu blagdansku slasticu izraditi je možete u obliku panja. Iako je sama izvedba jednostavna, za dekoraciju ćete se trebati malo potruditi. Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu.
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180°C, a najveći lim za pečenje koji imate obložite papirom za pečenje (najbolje onaj 30x40 cm). Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u snijeg, zatim dodajte malo po malo 140 g šećera i miksajte dok se sav šećer ne otopi. Žumanjke miksajte s ostatkom šećera, bourbon vanilija šećerom i koricom naranče dok ne dobijete gustu kremu koja je udvostručila volumen. U žumanjke umiješajte otopljeni maslac i brašno. Žumanjke dodajte u šaum i lagano, špatulom izmiješajte, a zatim dodajte i lješnjake. Prebacite u pleh, poravnajte površinu i pecite oko 13-15 minuta tj. dok biskvit ne dobije lijepu boju i očvrsne. Ohladite, zatim izokrenite na drugi papir za pečenje i skinite papir na kojem se biskvit pekao. Izmiješajte sok naranče i šećer u prahu i njime prelijte biskvit. Za kremu, izmiksajte mascarpone, Lino Ladu Gold i otopljenu čokoladu (otopite je u mikrovalnoj pećnici ili na pari, pazeći da ne zagori). Zatim dodajte tekuće vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete svilenkastu, gustu kremu koja drži oblik. Polovicom kreme premažite biskvit. Prerežite ga na tri trake širine 10 cm. Prvu traku zarolajte, zatim je stavite na drugu traku i nastavite rolati te isto napravite s trećom trakom (kao na videu) kako biste na kraju napravili tortu promjera oko 20 cm. Stavite tortu na tanjur i ohladite dok se sve ne stisne. Ohlađenu tortu premažite izvana ostatkom kreme. Pomoću vilice napravite efekt kore drveta. Ukrasite malim gljivama od šauma, grančicama ružmarina, narom i sjeckanim lješnjacima.
Posluživanje: Ukrasite malim gljivama od šauma, grančicama ružmarina, narom i sjeckanim lješnjacima.
Savjet: Za male gljive od šauma trebat ćete dva bjelanjka, malo soli i 100 g šećera - napravite šaum, istisnite stapke i klobuke na papir za pečenje i pecite oko 2 sata na 100°C. Stapke i klobuke spojite s malo otopljene čokolade, a zatim pospite s malo kakaa.