Namaz od konfitiranog češnjaka i pečenog patlidžana

Češka je poznata po kinematografiji, ali i dobroj hrani pa nam poznata glumica i influencerica Kateřina Bednářová u povodu obilježavanja 75 godina kompanije otkriva svoju tajnu konfitiranja češnjaka, pripremljenog u namazu s pečenim patlidžanima.

  • 110 min
  • Jednostavno
Namaz od konfitiranog češnjaka i pečenog patlidžana

Sastojci

  • 250 ml maslinovog ulja
  • nekoliko grančica majčine dušice
  • 2 patlidžana
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica Vegete Natur
  • sok ½ limuna
  • 8-25 češnjeva češnjaka

Za posluživanje

  • integralni kruh sa sjemenkama
  • sjemenke nara
  • majčina dušica ili listići mente

Priprema

  1. Češnjeve češnjaka ogulite i stavite u posudu pogodnu za pećnicu te prelijte lagano zagrijanim maslinovim uljem. Dodajte grančice majčine dušice tako da budu potopljene u maslinovom ulju te stavite u pećnicu zagrijanu na 90°C i ostavite 60 minuta da se konfitira. Povremeno provjerite da su i češnjak i majčina dušica potopljeni u maslinovom ulju. Izvadite i ohladite.
  2. Svaki od patlidžana nekoliko puta probodite vilicom i stavite na lim za pečenje i pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C dok patlidžan ne omekša. Pečene patlidžane ostavite da se ohlade.
  3. Patlidžane prerežite uzdužno po pola i žlicom izvadite pulpu.
  4. U posudu s pulpom patlidžana dodajte konfitirani češnjak, Vegetu Natur i limunov sok te zgnječite vilicom i umiješajte grčki jogurt.
  5. Namaz namažite na kruh i posipajte sjemenkama nara te majčinom dušicom ili listićima mente pa poslužite.

Savjet: Za namaz možete koristiti količinu češnjaka prema ukusu, no možete pripremiti i konfitirati više češnjaka pa neupotrebljeni konfitirani češnjak spremite za dodatak nekom jelu, primjerice ribi, mesu ili namazu. Francuska tehnika pripreme namirnica u masnoći na laganoj vatri ili niskoj temperaturi u pećnici (konfitiranje) koristila se dok još nije bilo hladnjaka, kako bi se hrana mogla dulje sačuvati, ali i omekšati i prožeti finom aromom. 

ŠEĆERU BAJ-BAJ

Jedna slatka briga manje