Ljetna salata
- Recept by coolinarika.com -Bogatstvo okusa sezone i šarenilo povrća ovu su salatu učinili jelom za uživanje, dok ju je riža 3 žita odlično upotpunila i napravila pravim obrokom.Zahvaljujemo blogeru Hungry Mile na ustupljenom receptu.
Priprema
Rižu 3 žitarice stavite kuhati u 750 ml vrele posoljene vode. Kad je riža skuhana ocijedite ju i ostavite da se ohladi. Kozice posolite, popaprite, dodajte malo chilia i dimljene paprike. Kratko ih popecite na zagrijanoj tavi s malo maslinova ulja. Povrće pripremite tako da rikolu i krastavac narežite na kockice, rajčice prerežite na četvrtine, mrkvu narežite na trakice, a mladi luk na kolutiće. Za umak, u blender stavite sve sastojke: peršin, bosiljak, maslinovo ulje koricu i sok limuna, aceto balsamico, med, sol i crni papar. Miješajte da se sastojci dobro povežu. Postupno miješajte, po potrebi dodajte još ulja, probajte i po želji dodatno začinite. U većoj posudi rižu promiješajte s povrćem, lagano posolite i polijte s malo maslinova ulja.
Posluživanje: Salatu rasporedite u tanjure/zdjelice/posudice za posluživanje pa prelijte s umakom i po vrhu rasporedite kozice.
Savjet: Riža 3 žitarice je kombinacija bijele parene riže, ječma i pira; prethodno termički obrađenih pa se sve zajedno skuha za samo 18 minuta i svako zrno je jednako kuhano. A najbolji dio je što ovu salatu možete jesti kad god i gdje god, na večeru, ručak na poslu, piknik na otvorenom ili plažu... Samo ju ponesite sa sobom i uživajte u divnom obroku.