Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
- Recept by coolinarika.com -Bogata švedska tradicionalna kuhinja nekad je ovisila o godišnjim dobima. Ljeto je oduvijek bilo povezano s okusnim užicima i senzualnošću, dok su ostala godišnja doba, zbog oštrih vremenskih uvjeta, ovisila o zimnicama i konzerviranoj hrani.
Priprema
U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte mu jaja, sitno narezani luk, krušne mrvice, kopar, 1 žlicu Vegete i sve zajedno dobro promiješajte. Od dobivene smjese napravite 20-ak kuglica veličine oraha. U dubljoj i većoj tavi zagrijte ulje i na njemu u dva navrata popržite mesne okruglice do lijepe smeđe boje. Okruglice ne morate okretati nego samo tavicu više puta dobro protresite. Kuglice izvadite i ostavite na toplom. Vodu zakuhajte, dodajte goveđu kocku i promiješajte da se kocka rastopi u vodi. U posudi u kojoj su se pekle kuglice rastopite maslac, dodajte brašno i neprestano miješajte dok brašno ne počne dobivati blago žutu boju. U brašno ulijte pripremljenu vodu s goveđom kockom i neprestano miješajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte mesne okruglice, kuhajte ih 10-ak minuta u umaku.
Posluživanje: Okruglice poslužite s džemom od šumskog voća i Podravka pireom.
Savjet: Nakon što oblikujete okruglice (od mesne smjese) ostavite ih u hladnjaku na 1 sat kako bi zadržale oblik tijekom prženja.