Zeleni rižoto od piletine

Piletina u zelenom okruženju od blitve i kremastog rižota učinit će vaš tanjur pravom prehrambenom zelenom oazom laganog jela s bijelim vinom.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Zeleni rižoto od piletine

Sastojci

  • 400 g pilećeg filea
  • 150 g svježe blitve
  • 30 g sira Grana padano narezanog na tanke listiće (ostruške)
  • 20 g maslaca
  • 200 ml slatkog vrhnja (za kuhanje)
  • 100 ml bijelog suhog vina
  • 1 grančica timijana
  • 250 g Riže Arborio Zlato polje
  • 50 ml ulja
  • 1 luk (100 g)
  • 2 Kokošja temeljca za jela Podravka

Priprema

  1. Blitvu kratko blanširajte u slanoj kipućoj vodi, uronite u hladnu vodu, ocijedite i ispasirajte.
  2. Pileći file narežite na kockice, a luk sitno nasjeckajte.
  3. Na ulju popecite nasjeckan luk do zlatne boje te dodajte piletinu narezanu na kockice.
  4. Kratko propirjajte, dodajte rižu, zatim timijan, kokošji temeljac te nastavite pirjati podlijevajući vinom i vodom.
  5. Pred kraj, kada je riža gotova, dodajte slatko vrhnje, maslac i pasiranu blitvu i pirjajte još nekoliko minuta dok rižoto ne postane kremast.

Posluživanje: Rižoto pospite sirom i poslužite.

Savjet: Grana padano možete zamijeniti bilo kojim tvrdim ovčjim sirom, a pri posluživanju jelu možete dodati i 2 – 3 sušene rajčice iz marinade. Osim što će okusom oplemeniti ovo jelo, dat će mu i lijepu boju.U sezoni kopriva umjesto blitve možete dodati koprivu, jelo će dobiti iznimnu aromu.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži