Tradicionalni podravski recept za Badnjak
- Recept by coolinarika.com -Tradicionalna kontinentalna hajdinska kaša sa šampinjonima i pancetom umotana u savijaču te ukrašena kapima bučinog ulja približit će vam okuse Podravine.
Priprema
Kašu prelijte vrućom vodom i pustite da nabubri oko 15 minuta. Luk i pancetu narežite na sitne kockice. U tavi na ulju popržite luk dok ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte pancetu, kratko popržite i dodajte sitno nasjeckane šampinjone. Pržite 1-2 minute i maknite s vatre da se ohladi. Kad se ohladilo pospite 1 žlicom Vegete, umiješajte 2 razmućena jaja i pomiješajte s ocijeđenom i ohlađenom heljdom. Spojite 2 lista tijesta za savijače, premažite bučinim uljem i posložite pola količine pripremljene smjese. Prelijte s još malo bučina ulja i zarolajte u čvrstu roladu. Postupak ponovite s ostatkom kora i smjese. Stavite u posudu za pečenje, premažite razmućenim vrhnjem i jajetom, pokapajte bučinim uljem i pecite na 180° C oko 30 minuta.
Posluživanje: Poslužite toplo ili hladno.
Savjet: Kaša se ne kuha, nego se prelije vrućom vodom tako da nabubri, a nema opasnosti da se raskuha.