Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Tradicionalni podravski recept za Badnjak

Tradicionalna kontinentalna hajdinska kaša sa šampinjonima i pancetom umotana u savijaču te ukrašena kapima bučinog ulja približit će vam okuse Podravine.

  • 60 min
  • Jednostavno
Tradicionalni podravski recept za Badnjak

Sastojci

  • 100 g luka
  • 100 g Pancete Podravka
  • 2 žlice ulja
  • 200 g šampinjona
  • 1 žlica Vegete
  • 3 jaja
  • 4 lista tijesta za savijače
  • 200 ml bučina ulja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 250 g heljdine kaše

Priprema

  1. Kašu prelijte vrućom vodom i pustite da nabubri oko 15 minuta.
  2. Luk i pancetu narežite na sitne kockice.
  3. U tavi na ulju popržite luk dok ne dobije zlatnožutu boju.
  4. Dodajte pancetu, kratko popržite i dodajte sitno nasjeckane šampinjone.
  5. Pržite 1-2 minute i maknite s vatre da se ohladi.
  6. Kad se ohladilo pospite 1 žlicom Vegete, umiješajte 2 razmućena jaja i pomiješajte s ocijeđenom i ohlađenom heljdom.
  7. Spojite 2 lista tijesta za savijače, premažite bučinim uljem i posložite pola količine pripremljene smjese.
  8. Prelijte s još malo bučina ulja i zarolajte u čvrstu roladu.
  9. Postupak ponovite s ostatkom kora i smjese.
  10. Stavite u posudu za pečenje, premažite razmućenim vrhnjem i jajetom, pokapajte bučinim uljem i pecite na 180° C oko 30 minuta.

Posluživanje: Poslužite toplo ili hladno.

Savjet: Kaša se ne kuha, nego se prelije vrućom vodom tako da nabubri, a nema opasnosti da se raskuha.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...