Orehnjača

Ukoliko ste oduvijek htjeli ispeći pravu domaću orehnjaču, eto vam prilike. Nudimo vam recept s koji ćete biti više nego zadovoljni.

  • 120 min
  • Složeno
Orehnjača

Sastojci

Za kvasac

Za tijesto

  • 500 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • ½ žličice soli
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 180-200 ml mlijeka
  • 30 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica vrhnja
  • 1 žlica ruma

Za nadjev

Za premazivanje

  • 1 jaje

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže.
  2. U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto.
  3. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
  4. U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.
  5. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte.
  6. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
  7. Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.

Posluživanje: Kada se ohladi, orehnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na šnite.

Savjet: Umjesto svježeg kvasca možete koristiti suhi instant kvasac. Tada izostavite postupak dizanja kvasca. Suhi kvasac umiješajte u brašno, dodajte ostale sastojke i dalje pripremajte na isti način.

ŠEĆERU BAJ-BAJ

Jedna slatka briga manje