Germknedle u umaku od vanilije
- Recept by coolinarika.com -Svi okusi adventskog ugođaja zatočeni su u snježnoj knedli od dizanog tijesta. Riječ je o germknedli kojoj prepoznatljivost daje mak na vrhu i posebna aroma umaka od vanilije.
Priprema
U veću posudu stavite brašno i instant kvasac pa promiješajte. U sredini brašna napravite jamicu, pa dodajte jaja, šećer, limun šećer, malo soli, rastopljeni maslac i mlako mlijeko. Najprije izmiješajte sve sastojke, a zatim pomoću električne miješalice umijesite mekše, glatko tijesto. Dobro izrađeno tijesto pokrijte i ostavite dizati na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči (oko 1-2 sata). Nakon što se tijesto diglo, izvadite ga na pobrašnjenu površinu, razdijelite ga na 8-10 jednakih dijelova i formirajte u kugle. Svaku malo spljoštite, u sredinu stavite obilnu žlicu pekmeza od šljiva ili Lino Lade Gold i pažljivo oblikujte okruglice tako da nadjev dobro zatvorite. Posložite ih na papir za pečenje s razmakom, prekrijte i ostavite dizati 20 minuta. Okruglice kuhajte na pari. U široku posudu stavite rešetku (nastavak s rupama) i ulijte malo vode. Kad voda zavri, na rešetku složite nekoliko okruglica. Kuhajte oko 15 minuta bez podizanja poklopca jer se knedle kuhaju na pari u posudi. Pažljivo ih izvadite i poslužite. Za umak, prašak za puding pomiješajte sa šećerom, Bourbon vanilija šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre, pa umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na vatru i miješajući kuhajte 2 minute. Umak uz miješanje ohladite i ostavite sa strane do posluživanja. Mak pomiješajte sa šećerom u prahu.
Posluživanje: Na tanjur za posluživanje stavite vruću germknedlu. Obilno je prelijte umakom, pospite makom pomiješanim sa šećerom i poslužite.
Savjet: Nemojte staviti previše okruglica u posudu za kuhanje s parom, samo koliko vam komotno stane jer će tijekom kuhanja narasti pa da se ne slijepe.