Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!

Fileti lososa u finom umaku

Tradicionalna kuhinja Danske temelji se na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, voću, mlijeku i mliječnim prerađevinama, posebno siru i jogurtu. Danci jedu obilno, raznoliko i kalorično, a dimljena hrana je osobito popularna.

  • 35 min
  • Jednostavno
Fileti lososa u finom umaku

Sastojci

Za prilog

  • 1 kg sitnog mladog krumpira
  • ½ žličice soli
  • 25 ml ulja

Priprema lososa

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 600 g fileta lososa
  • 1 žlica Vegete

Za umak

Priprema

  1. Krumpir ogulite, narežite na veće komade, posolite, prelijte uljem i dobro promiješajte.
  2. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 25 minuta.
  3. Maslinovom ulju dodajte limunov sok i 1 žlicu Vegete. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa.
  4. Krumpir izvadite, stavite na isti lim uz krumpir s kožom prema dolje.
  5. Nastavite peći u pećnici oko 10-15 minuta.
  6. Za to vrijeme pripremite umak.
  7. Na zagrijanu tavicu stavite maslac, dodajte brašno, šećer i miješajte dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže s brašnom.
  8. Dolijte mlijeko i konstantno miješajte dok umak ne zakuha.
  9. Posolite, dodajte limunov sok, senf, hren i kuhajte na laganoj vatri par minuta.
  10. Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite uz pečeni losos s krumpirom.

Posluživanje: Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite uz pečeni losos s krumpirom.

Savjet: Prilikom pečenja lososa u pećnicu možete staviti posudicu s vodom, pa će na taj način riba ostati sočnija.

Gulaš

Inspirirani tradicijom