Fileti lososa u finom umaku
- Recept by coolinarika.com -Tradicionalna kuhinja Danske temelji se na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, voću, mlijeku i mliječnim prerađevinama, posebno siru i jogurtu. Danci jedu obilno, raznoliko i kalorično, a dimljena hrana je osobito popularna.
Priprema
Krumpir ogulite, narežite na veće komade, posolite, prelijte uljem i dobro promiješajte. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 25 minuta. Maslinovom ulju dodajte limunov sok i 1 žlicu Vegete. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa. Krumpir izvadite, stavite na isti lim uz krumpir s kožom prema dolje. Nastavite peći u pećnici oko 10-15 minuta. Za to vrijeme pripremite umak. Na zagrijanu tavicu stavite maslac, dodajte brašno, šećer i miješajte dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže s brašnom. Dolijte mlijeko i konstantno miješajte dok umak ne zakuha. Posolite, dodajte limunov sok, senf, hren i kuhajte na laganoj vatri par minuta. Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite uz pečeni losos s krumpirom.
Posluživanje: Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite uz pečeni losos s krumpirom.
Savjet: Prilikom pečenja lososa u pećnicu možete staviti posudicu s vodom, pa će na taj način riba ostati sočnija.