Valentinovo

Ljubav ide kroz želudac

Čokoladna torta s narančom

Čokolada i naranča za mene su kombinacija iz snova. Ako ste i vi ljubitelj ove kombinacije, za vas imam pravu poslasticu – malu, ali vrlo moćnu čokoladnu tortu s okusom naranče. Dodala sam joj Kviki Choco lols s narančom kao završni touch, jer svakoj torti treba hrskavi sloj. U biskvitu se nalazi i novi Dolcela aromatizirani šećer s narančom. Izvrstan je dodatak kolačima i lijepo je naglasio citrusne note, a kada nemate domaće, odlično je rješenje. Priznajem, ovo nije baš najjednostavnija torta koju sam ikad napravila, ali blagdansko je vrijeme pa možemo uložiti i malo više truda, zar ne?  *****************************************Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Čokoladna torta s narančom

Sastojci

Za biskvit

Za kremu od sira i naranče

  • 130 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g kakaa u prahu
  • 60 g cijeđenog narančinog soka, lagano zagrijanog
  • 100 g krem sira

Za čokoladni ganache

  • 200 g kvalitetne tamne čokolade
  • 300 g slatkog vrhnja

Za dekoraciju

  • 100 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 60 g čokoladnih kuglica
  • ušećerena korica naranče

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite.
  2. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
  3. Čokoladu otopite na pari i odložite sa strane da se malo ohladi.
  4. U drugoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane mekan. Dodajte mu smeđi šećer i šećer naranča te nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite sve miješati.
  5. Zatim dodajte žumanjke, sok cijeđene naranče, mljevene orahe, prosijani gussnel, brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro izmiješajte. U ovoj fazi smjesa će biti dosta gusta.
  6. Smjesi zatim dodajte jednu trećinu pripremljenih bjelanjaka te ih snažno umiješajte kako bi omekšala. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka.
  7. Takvu smjesu razdijelite na tri približno jednaka dijela pa jednu po jednu pecite u pripremljenom kalupu za tortu, oko 15 – 20 minuta.
  8. Pečemo ih razdvojeno kako bi se sve tri ravnomjerno ispekle, ali ako želite, budući da biskvit možete peći i odjednom, u kalupu promjera 23 – 24 cm pa ga pečenog narezati na dvije kore.
  9. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite.
  10. Ohlađene biskvite nadjenite kremom tako da ga prvo stavite na stalak za tortu i na njega ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira i naranče.
  11. Poklopite sve drugom korom i ponovite postupak premazivanja kreme.
  12. Poklopite trećom korom, a zatim sve premažite čokoladnim ganacheom.
  13. Ganache dobro zagladite oko cijele torte, a nakon toga tortu stavite u hladnjak na sat vremena. Ostatke ganachea sačuvajte za dekoraciju.
  14. Kada se torta dobro ohladi ukrasite je tako da po njenom rubu slastičarskom vrećicom istisnete otopljenu čokoladu u tankom mlazu.
  15. Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite Kviki lols kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.

Krema od sira i naranče

  1. U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer u prahu.
  2. Tucite sve mikserom dok ne postane kremasto.
  3. Dodajte kakao u prahu i sok naranče pa nastavite miješati dok se sastojci potpuno ne povežu. Na kraju dobro umiješajte i krem sir.
  4. Ovako pripremljenu kremu stavite u hladnjak da se ohladi, a zatim njome nadjenite tortu.

Čokoladni ganache

  1. Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu.
  2. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu.
  3. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim dobro promiješajte da dobijete glatku kremu.
  4. Ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne, a prije premazivanja torte izradite je mikserom da omekša i postane maziva.

Za dekoraciju

  1. Nad parom otopite čokoladu i kokosovo ulje. Dobro sve promiješajte pa prebacite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje.

Posluživanje: Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite čokoladne kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.

Gulaš

Inspirirani tradicijom