Čokoladna torta s narančom
- Recept by coolinarika.com -Čokolada i naranča za mene su kombinacija iz snova. Ako ste i vi ljubitelj ove kombinacije, za vas imam pravu poslasticu – malu, ali vrlo moćnu čokoladnu tortu s okusom naranče. Dodala sam joj Kviki Choco lols s narančom kao završni touch, jer svakoj torti treba hrskavi sloj. U biskvitu se nalazi i novi Dolcela aromatizirani šećer s narančom. Izvrstan je dodatak kolačima i lijepo je naglasio citrusne note, a kada nemate domaće, odlično je rješenje. Priznajem, ovo nije baš najjednostavnija torta koju sam ikad napravila, ali blagdansko je vrijeme pa možemo uložiti i malo više truda, zar ne? *****************************************Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg. Čokoladu otopite na pari i odložite sa strane da se malo ohladi. U drugoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane mekan. Dodajte mu smeđi šećer i šećer naranča te nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite sve miješati. Zatim dodajte žumanjke, sok cijeđene naranče, mljevene orahe, prosijani gussnel, brašno i prašak za pecivo pa opet sve dobro izmiješajte. U ovoj fazi smjesa će biti dosta gusta. Smjesi zatim dodajte jednu trećinu pripremljenih bjelanjaka te ih snažno umiješajte kako bi omekšala. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka. Takvu smjesu razdijelite na tri približno jednaka dijela pa jednu po jednu pecite u pripremljenom kalupu za tortu, oko 15 – 20 minuta. Pečemo ih razdvojeno kako bi se sve tri ravnomjerno ispekle, ali ako želite, budući da biskvit možete peći i odjednom, u kalupu promjera 23 – 24 cm pa ga pečenog narezati na dvije kore. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite. Ohlađene biskvite nadjenite kremom tako da ga prvo stavite na stalak za tortu i na njega ravnomjerno rasporedite polovicu kreme od sira i naranče. Poklopite sve drugom korom i ponovite postupak premazivanja kreme. Poklopite trećom korom, a zatim sve premažite čokoladnim ganacheom. Ganache dobro zagladite oko cijele torte, a nakon toga tortu stavite u hladnjak na sat vremena. Ostatke ganachea sačuvajte za dekoraciju. Kada se torta dobro ohladi ukrasite je tako da po njenom rubu slastičarskom vrećicom istisnete otopljenu čokoladu u tankom mlazu. Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite Kviki lols kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.
Krema od sira i naranče
U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer u prahu. Tucite sve mikserom dok ne postane kremasto. Dodajte kakao u prahu i sok naranče pa nastavite miješati dok se sastojci potpuno ne povežu. Na kraju dobro umiješajte i krem sir. Ovako pripremljenu kremu stavite u hladnjak da se ohladi, a zatim njome nadjenite tortu.
Čokoladni ganache
Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte nasjeckanu čokoladu. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi vrhnje otopilo čokoladu, a zatim dobro promiješajte da dobijete glatku kremu. Ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne, a prije premazivanja torte izradite je mikserom da omekša i postane maziva.
Za dekoraciju
Nad parom otopite čokoladu i kokosovo ulje. Dobro sve promiješajte pa prebacite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje.
Posluživanje: Po želji rub torte ukrasite i ostatkom ganachea pa posložite čokoladne kuglice. Na kraju tortu posipajte s malo ušećerene korice naranče.