Vermut koktel s narančom, ribizom i hibiskusom

Rashladite se aromatičnim, voćnim koktelom od vermuta, ribizla i hibiskusa. Neovisno gdje se nalazili, kokteli imaju moć prebaciti nas u lagane ritmove ljeta. Zahvaljujemo na ustupljenom receptu Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.

  • 20 min
  • Jednostavno
Vermut koktel s narančom, ribizom i hibiskusom

Sastojci

Za sirup od hibiskusa:

Za pire od ribiza:

  • 125 g ribiza

Za koktele:

  • 80 ml cijeđenog soka naranče, od jedne velike naranče
  • 80 ml bijelog vermuta
  • 60 ml pirea od ribiza
  • 60 ml sirupa od hibiskusa
  • 400 ml mineralne vode ili sode
  • led i kriške naranče za posluživanje

Priprema

  1. Najprije napravite sirup od hibiskusa kojeg možete pripremiti i nekoliko dana unaprijed i u većoj količini.
  2. U lončiću pomiješajte šećer, naranča šećer i vodu. Sve kuhajte nad jakom vatrom dok ne zakuha, smanjite vatru i kuhajte još dvije minute. Maknite lončić s vatre i dodajte dvije vrećice čaja od hibiskusa te ostavite da se sve infuzira dok se sirup potpuno ne ohladi.
  3. Za pire od ribiza, ribiz operite pa crvene bobice skinite s grančica. Prebacite ih u zdjelicu i zgnječite vilicom ili tučkom mužara u pire. Pire procijedite kroz fino sito kako bi se riješili kožica i koštica. Trebali bi dobiti oko 60 ml pirea.
  4. Vrijeme je za pripremu koktela. U šejkeru pomiješajte nekoliko kockica leda, narančin sok, vermut, pire od ribiza i sirup od hibiskusa. Sve dobro šejkajte dok se led gotovo ne otopi.
  5. U dvije velike čaše za koktele dodajte led i po krišku limuna pa u svaku razdijelite mješavinu iz šejkera, otprilike do pola visine čaše.

Posluživanje: Dotočite mineralnu vodu do vrha, ukrasite koktel po želji ribizom i odmah poslužite. 

Savjet: Ukoliko ipak ne želite piti alkohol, jednostavno ga preskočite u receptu i dodajte malo više soka od naranče.Umjesto klasičnog šejkera možete koristiti i staklenku s poklopcem.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...