Poljska - Prozračna juha od kiselice
- Recept by coolinarika.com -Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Priprema
U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom. U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite. Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša. Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta. Juhu procijedite i vratite je na vatru. Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta. U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje. Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu. Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom. Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje. Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće. U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi. Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.
Posluživanje: Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.
Savjet: U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.