Vegeta

Bogatstvo okusa u jednoj žlici

Loptice s prosom i blitvom

Loptice načinjene od fileta oslića i poslužene s prosom i blitvom, na tanjuru se stapaju u nutritivno bogat obrok. Ovi zanimljivi zalogaji nisu previše zahtjevni za pripremu, a razveselit će ljubitelje ribe, ali i najmlađe degustatore.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Loptice s prosom i blitvom

Sastojci

  • 200 g fileta oslića
  • 1 žlica jabučnog octa (8 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 češanj češnjaka
  • 12 g krušnih mrvica
  • 4 jaja
  • 1 žličica Vegete
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 35 g polutvrdog sira (gauda)
  • ulje za prženje

Prilog:

Priprema

  1. Filete ribe stavite u vrelu vodu kojoj ste dodali jabučni ocat i sol, kratko kuhajte i izvadite. Filete ohladite, očistite od kosti te usitnite.
  2. Dodati im protisnuti češnjak, krušne mrvice, razmućena jaja, Vegetu, maslinovo ulje, naribani sir i sve dobro izmiješajte.
  3. Od smjese oblikujte loptice veličine većeg oraha, uvaljate u krušne mrvice i popržiti u ulju.
  4. Prosenu kašu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.
  5. Za prilog narezanu blitvu stavite na zagrijano maslinovo ulje u tavi. Dodajte češnjak, kuhani proso, Vegetu i crni papar. Zagrijte uz lagano miješanje da se sastojci povežu.
  6. Nutri kutak: Zahvaljujući prosu i blitvi, takav obrok obiluje magnezijem koji je našem organizmu potreban za snažne mišiće i jake kosti. Magnezij se još može naći u sjemenkama i orašastim plodovima.SERVIRANJE: 2 loptice od oslića i oko 100 g blitve i prosa

Posluživanje: Poslužite toplo.

Savjet: Proso je odlična zamjena za rižu i krumpir, lagano se i brzo priprema i vrlo je ukusno. Za pripremu ovog jela zbog jednostavnosti može se koristiti smrznuta ili konzervirana riba. Za još bolji okus po kuglicama iscijedite malo limuna. Da biste od ovog jela načinili cjelovit obrok, možete ga servirati s kriškom crnog kruha i zdjelicom salate od crvenog radiča začinjenog s 1 žličicom maslinova ulja, 1 žlicom limunova soka i prstohvatom soli.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži