Nougat torta
- Recept by coolinarika.com -Hrskavim lješnjacima dodajte čokoladu i dobit ćete pobjedničku kombinaciju koju će svi obožavati. Zahvaljujemo blogerici Andreji Cukrov na ustupljenom receptu.
Priprema
Za biskvit: Maslac otopite na laganoj vatri pa ga kuhajte dok ne postane zlatne boje i dobije orašasti miris. Zatim ga stavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, Gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac. Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu. Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta. Dva manja kalupa za tortu (Ø 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit. Pecite smjesu u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je pečeno. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohlade. Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete četiri kore približno iste debljine. Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom pripremljene nougat kreme. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme. Slažite tortu dok ne iskoristite sve sastojke. Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne. Ohlađenu tortu premažite ganacheom, dobro je zagladite pa je ukrasite kuglicama od lješnjaka i čokolade. Do posluživanja čuvajte tortu u hladnjaku.
Za nougat kremu
Mlijeku oduzmite nekoliko žlica, a preostalo zagrijavajte na laganoj vatri. Dolcela puding izmiješajte sa šećerom i onih nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli. Kada mlijeko zakuha, maknite ga s vatre pa uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu maknite s vatre, premjestite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Maslac sobne temperature električnom miješalicom izmiješajte da postane bijelo pjenast. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električne miješalice. Dobro sve izmiješajte kako biste dobili glatku i podatnu kremu.
Za ganache
Čokoladu sitno nasjeckajte pa je stavite u vatrostalnu posudu. Vrhnje zagrijavajte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite sve nekoliko minuta kako bi toplina vrhnja otopila čokoladu. Zatim dodajte prstohvat soli i sve dobro promiješajte dok ne dobijete finu i glatku čokoladnu smjesu. Jednu četvrtinu smjese odmah odvojite i sačuvajte za kuglice kod završne dekoracije. Ostatak kreme – ganache, dobro ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku. Hladni ganache izradite mikserom u glatku i prozračnu kremu prije nego ga nanesete na tortu.
Za dekoraciju
U četvrtinu ganachea koji ste odvojili umiješajte namrvljene kekse i nasjeckane lješnjake. Smjesu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Od ohlađene smjese grabite žličicom male hrpice pa svaku dlanovima oblikujte u kuglicu. Po želji kuglice uvaljajte u još sjeckanih lješnjaka. Kuglicama ukrasite tortu.
Posluživanje: Poslužite ohlađeno.
Savjet: Umjesto da pečete dva biskvita u kalupu promjera 18-20 cm, možete ispeći jedan u većem kalupu.