Peciva bundevice od dizanog tijesta
- Recept by coolinarika.com -Napravite maštovite, ukusne i prigodne bundevice. Dodajte pire od bundeve u slatka peciva od dizanog tijesta i oblikujte ih pomoću kuhinjske špage ili škara kao male bundeve. Na ustupljenom receptu zahvaljujemo Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.
Priprema
U zdjeli miksera pomiješajte brašno i kvasac. U drugoj zdjeli pomiješajte pire od buče, mlijeko, maslac, jaje, šećer i sol. Sve dobro umutite kako bi se pretvorilo u glatku smjesu. Ovako umućene sastojke dodajte mješavini brašna i kvasca. Miješate sve mikserom, nastavkom za tijesto na laganoj brzini dok se ne sve ne poveže. Malo pojačajte brzinu miksera i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i podatno tijesto koje se može tanko razvući (windowpan test). Tijesto prebacite na radnu plohu te ga brzo premijesite rukama, oblikujte ga u kuglu i prebacite u posudu za dizanje. Premažite ga s malo ulja, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom do 2 sata ili dok se ne udvostruči. Podignuto tijesto premijesite, pa ga podijelite na 15 komada, svaki težak oko 40 grama. Svaki komad oblikuje u kuglicu, pa svaku kuglicu povežite kuhinjskom špagom za efekt bundeve. Ovako oblikovana peciva složite na veliki lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Prekrijte ih krpom i ostavite ponovno dizati oko sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Podignuta peciva premažite umućenim jajem s mlijekom. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili do se ne zarumene. Pečena peciva izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade. S ohlađenih peciva pažljivo uklonite špagu, a zatim u sredinu svakog zataknite polovicu pekanskog oraha za peteljke.
Posluživanje: Peciva bundevice poslužite odmah ili ih čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.
Savjet: Ako želite napraviti bundeve zarezivanjem, onda svaku kuglicu lagano spljoštite i škarama narežite na 8 kriški.