Pečena orada u vinu
- Recept by coolinarika.com -Orada je jedna od najcjenjenijih bijelih riba, a ovako pripremljena osobita je poslastica. Kao prilog poslužite kuhanu blitvu s krumpirom, koji se razlikuje u omjerima namirnica, ali su začini posvuda isti: maslinovo ulje, češnjak, papar, Vegeta.
Priprema
Oradu očistite i osušite izvana i iznutra upijajućim papirom. Prije pečenja uzdužno je zarežite i pospite s malo soli i papra. Krumpir narežite na ploške, malo posolite i pouljite pa izmiješajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. U međuvremenu pripremite mješavinu od vina, malo vode ili ribljeg temeljca, ulja, nasjeckanog peršina, češnjaka, ružmarina, lovorova lista, limunova soka, malo soli, papra i Vegete. Pri kraju pečenja prelijte je pripremljenom mješavinom.
Posluživanje: Pečenu oradu s krumpirom možete iznijeti na stol u posudi u kojoj se pekla.
Savjet: Tijekom pečenja ribu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom.