Poširana riba

Poširano-kuhano, vrlo lagano i brzo, naše je jelo zanimljivo jer je riba kuhana i pečena, a u vrlo modernoj, slikovitoj i ukusnoj kombinaciji s povrćem.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Poširana riba

Sastojci

  • 1 glavica luka
  • 1,2 kg bijele ribe (škarpine, zubatca, ovčice, oslića ili dr.)
  • 1 žlica Vegete
  • 100 ml vina (malvazije)
  • 700 ml vode
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar u zrnu
  • 1 vezica peršina
  • Vegeta Maestro lovor
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 5-6 žlica limunova soka
  • 150 g korjenastog povrća (mrkve, celera i peršina)

Priprema

  1. Ribe očistite, operite i posušite.
  2. U hladnu vodu stavite češnjak, mrkvu, maslinovo ulje, luk, lovorov list, peršinov list, papar u zrnu, sol, Vegetu i limunov sok pa zajedno kuhajte dok pola tekućine ne ispari.
  3. Odaberite pliću vatrostalnu posudu, premažite je uljem, u nju položite ribe pa ih prelijte pripremljenim temeljcem i vinom. Pokrije aluminijskom folijom, stavite u zagrijanu pećnicu i kuhajte oko pola sata.

Posluživanje: Kuhane ili poširane ribe poslužite u njihovu temeljcu – juhi. Uz tako pripremljenu ribu možete poslužiti kuhani krumpir, špinat pripremljen s maslinovim uljem te kriške limuna. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Savjet: Umjesto jedne vrste ribe možete na isti način pripremiti i više vrsta riba.Ukoliko ribu kuhate u većoj količini tekućine, možete je procijediti i dodati rižu pa poslužiti kao juhu.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće