Bakine krafne
- Recept by coolinarika.com -Draga baka, ovo je prvi, ali ne i zadnji recept, koji će osvanuti u javnost i sladiti i mirisati i tuđe kuhinje....
Priprema
Zagrijati kuhinju i zagrijati jedan veći stolnjak presložen na 4 dijela (da bude deblji i bolje čuva toplinu) U šalicu staviti kvasac, uliti 3 žlice toplog mlijeka, malo šećera i brašna da bude gusto, te staviti na toplo da se diže za to vrijeme pripremiti i izvagati sastojke , te ih pomiješati sve zajedno Kad se kvasac "nadigne" ubaciti i njega u brašno s ostalim sastojcima i (istuči) zamiješati s kuhačom glatko tijesto (teško je s rukama jer se lijepi) Razvaljati (razviti) tijesto na debljinu 1-1,5 cm, pa s modlicama za krafne ili nekom širom čašom utisnuti krugove, posložiti ih na topli stolnjak u zagrijanoj kuhinji i pustiti da se dižu (cca 45min) Stavljati ih polagano u vruće ulje - s GORNJOM stranom prema dolje, ali da ne dodiruju dno posude nego da plutaju i odmah poklopiti s poklopcem Pržiti cca 1min dok malo porumene (najbolje imati stakleni poklopac), pa ih okrenuti i nastaviti još toliko bez poklopca. Na taj način dobivate lijep prsten po sredini krafne. Na ovu količinu ispadne (s većom modlicom) oko 20 krafni, koje kod mene nestanu u jedno popodne ;)
Posluživanje: Bitno je i da lagano spuštate krafne u ulje (da se ne zaljuljaju jako) kako bi se pržile ravnomjerno po dijametru i tako dobile pravilan prsten. Meni su najbolje tople i to s pekmezom od marelica :)))))Hvala bakica...