Bakine krafne

Draga baka, ovo je prvi, ali ne i zadnji recept, koji će osvanuti u javnost i sladiti i mirisati i tuđe kuhinje....

  • Srednje zahtjevno
Bakine krafne

Sastojci

  • 10 dkg margarina
  • 4 žutanjka
  • 3 dkg svježeg kvasca (friška germa)
  • 1/2 l toplog mlijeka
  • 1-2 žlice ruma
  • 2-3 žlice šećera
  • malo soli
  • malo šećera u prahu za posipavanje (štaub-šećer)
  • od 1/2 - 1l ulja, ovisno o posudi (rajngli) u kojoj ćete ih pržiti
  • 85 dkg brašna ( ja koristim za dizana tijesta)

Priprema

  1. Zagrijati kuhinju i zagrijati jedan veći stolnjak presložen na 4 dijela (da bude deblji i bolje čuva toplinu)
  2. U šalicu staviti kvasac, uliti 3 žlice toplog mlijeka, malo šećera i brašna da bude gusto, te staviti na toplo da se diže
  3. za to vrijeme pripremiti i izvagati sastojke , te ih pomiješati sve zajedno
  4. Kad se kvasac "nadigne" ubaciti i njega u brašno s ostalim sastojcima i (istuči) zamiješati s kuhačom glatko tijesto (teško je s rukama jer se lijepi)
  5. Razvaljati (razviti) tijesto na debljinu 1-1,5 cm, pa s modlicama za krafne ili nekom širom čašom utisnuti krugove, posložiti ih na topli stolnjak u zagrijanoj kuhinji i pustiti da se dižu (cca 45min)
  6. Stavljati ih polagano u vruće ulje - s GORNJOM stranom prema dolje, ali da ne dodiruju dno posude nego da plutaju i odmah poklopiti s poklopcem
  7. Pržiti cca 1min dok malo porumene (najbolje imati stakleni poklopac), pa ih okrenuti i nastaviti još toliko bez poklopca. Na taj način dobivate lijep prsten po sredini krafne.
  8. Na ovu količinu ispadne (s većom modlicom) oko 20 krafni, koje kod mene nestanu u jedno popodne ;)

Posluživanje: Bitno je i da lagano spuštate krafne  u ulje (da se ne zaljuljaju jako) kako bi se pržile ravnomjerno po dijametru i tako dobile pravilan prsten. Meni su najbolje tople i to s pekmezom od marelica :)))))Hvala bakica...

Gulaš

Inspirirani tradicijom