Mađarica

Tradicionalnan, vrlo omiljen, čest ali svečan kolač kontinentalne Hrvatske. Nije otkrivena Mađarica koja mu je skrivila ime, ali šarm ovo kolaču daje upravo listova tijesta pečenih odvojeno te premazanih kremom.

  • 120 min
  • Složeno
Mađarica

Sastojci

Za kremu

Za čokoladnu glazuru

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 300 g čokolade za kuhanje

Priprema

  1. U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrvite maslac. Napravite udubinu, dodajte šećer, jaje i vrhnje te umijesite tijesto. Ohlađeno tijesto razvaljajte u četiri tanka (2 mm) jednaka lista. Dobivene listove tijesta pecite na okrenutoj posudi (cca 30×20 cm) na temperaturi od 200°C oko 15 minuta pa ih ohladite.
  2. Za glazuru čokoladu izlomite te je otopite u posudi na pari lagano miješajući. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.
  3. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite njome listove tijesta te ih slažite jedan na drugi. Lagano pritisnite i na kraju prelijte čokoladnom ocaklinom.
  4. Za kremu, šećer stavite u posudu i rastopite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte mlijekom, kratko kuhajte dok se karamel ne rastopi, dodajte razmućeno brašno, te kuhajte dok se ne zgusne. Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti. Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u smjesu od karamela i mlijeka.

Posluživanje: Kad se čokoladna glazura osuši, narežite kolač na ploške.

Savjet: Umjesto pečenja kora, upotrijebite Podravkine gotove kore za mađaricu.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina