Urmašice

Urmašice su vrlo slatke bosanske slastice prelivene vrlo slatkim šećernim sirupom, srodne bliskoistočnima, ponajprije turskima.

  • 90 min
  • Složeno
Urmašice

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Za šećerni sirup

Priprema

  1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac, jaja, šećer i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga stajati oko sat vremena.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev: bademima dodajte šećer, vanilin šećer, naribani muškatni oraščić i sve zalijte kipućim mlijekom. Dobro izmiješajte i ohladite.
  3. Od tijesta oblikujte loptice veličine oraha, stanjite ih dlanom na ribežu, na sredinu tijesta stavite žličicu nadjeva, a zatim pažljivo uvijte jednu, a potom drugu stranu tijesta. Oblikovane urmašice stavite ne namašćen i pobrašnjen pleh, i to tako da s gornje strane ostane ukras od ribeža.
  4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.
  5. Od šećera, vanilin šećera, vode, limunova soka i ploški narezanog limuna skuhajte sirup.
  6. Kuhajte ga 15 do 20 minuta na laganoj vatri, pritom pazite da se previše ne zgusne. Kuhani sirup malo ohladite i prelijte preko pečenih toplih urmašica.
  7. Urmašice ostavite stajati u sirupu oko 10 sati.

Posluživanje: Urmašice poslužite uz tursku kavu.

Savjet: Ribež na kojem ćete oblikovati urmašice dobro pobrašnite.

Gulaš

Inspirirani tradicijom