Marinirana riba na gradele

Jednostavno ribarsko jelo koje možete pripremiti na jahti, barčici, u uvali ili čak na terasi, jest plava marinirana riba na gradele. Iako je bijela riba cjenjenija, plava je prehrambeno vrjednija, izdašnija i dostupnija.

  • 30 min
  • Jednostavno
Marinirana riba na gradele

Sastojci

  • 1 vezica peršina
  • ružmarin
  • maslinovo ulje za mariniranje i pečenje
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica Vegete
  • 1 kg plave ribe (srdele, skuše ili tune)

Priprema

  1. Ribe očistite, operite i dobro posušite. Vegetu i sol izmiješajte pa tom mješavinim pospite ribe iznutra i izvana.
  2. U trbušnu šupljinu većih riba stavite grančice peršina, ribe složite u odgovarajuću posudu, prelijte maslinovim uljem i pokrijte peršinovim i ružmarinovim grančicama. Tako marinirane ribe ostavite neko vrijeme.
  3. Dobro ugrijte gradele pa ribe vadite iz marinade i stavljajte ih peći. Tijekom pečenja ribe premazujte grančicom ružmarina koju uvijek umočite u ulje.
  4. Ribe pecite sa svake strane 5 do 10 minuta, što će, naravno, ovisiti o njihovoj veličini i težini.

Posluživanje: Uz tako pripremljene ribe, već prema mogućnostima, možete poslužiti razne svježe salate ili kuhano povrće kao što su blitva, krumpir i slično.

Savjet: Veće ribe možete po sredini zarezati oštrim nožem kako bi se prije ispekle.Gradele moraju biti dobro ugrijane kako se riba tijekom pečenja ne bi zalijepila.

Gulaš

Inspirirani tradicijom