Marinirana riba na gradele
- Recept by coolinarika.com -Jednostavno ribarsko jelo koje možete pripremiti na jahti, barčici, u uvali ili čak na terasi, jest plava marinirana riba na gradele. Iako je bijela riba cjenjenija, plava je prehrambeno vrjednija, izdašnija i dostupnija.
Priprema
Ribe očistite, operite i dobro posušite. Vegetu i sol izmiješajte pa tom mješavinim pospite ribe iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu većih riba stavite grančice peršina, ribe složite u odgovarajuću posudu, prelijte maslinovim uljem i pokrijte peršinovim i ružmarinovim grančicama. Tako marinirane ribe ostavite neko vrijeme. Dobro ugrijte gradele pa ribe vadite iz marinade i stavljajte ih peći. Tijekom pečenja ribe premazujte grančicom ružmarina koju uvijek umočite u ulje. Ribe pecite sa svake strane 5 do 10 minuta, što će, naravno, ovisiti o njihovoj veličini i težini.
Posluživanje: Uz tako pripremljene ribe, već prema mogućnostima, možete poslužiti razne svježe salate ili kuhano povrće kao što su blitva, krumpir i slično.
Savjet: Veće ribe možete po sredini zarezati oštrim nožem kako bi se prije ispekle.Gradele moraju biti dobro ugrijane kako se riba tijekom pečenja ne bi zalijepila.