Kisela repa s valjušcima
- Recept by coolinarika.com -Gurmani neće propustiti ovaj starinski seljački specijalitet od vrlo zdrava povrća, osobito posluži li se uz repu i komad suhog mesa ili rebara.
Priprema
Kiselu repu ako je prekisela prethodno kratko isperite pa stavite kuhati zajedno s lovorovim listom, paprom u zrnu i Vegetom. Suhu slaninu i češnjak zajedno usitnite u električnoj sjeckalici ili sitno nasjeckajte, dodajte u repu i nastavite kuhati dok repa ne omekša. Pred kraj dodajte brašno razmućeno u malo vode i po potrebi dosolite. Dok kuhate repu, pripremite valjuške od krumpirova tijesta ili izvadite već gotove iz zamrzivača, a skuhajte ih neposredno prije posluživanja.
Posluživanje: Repu poslužite s valjušcima prelivenim mrvicama, koje ste popekli na maslacu.
Savjet: Za potpuniji obrok poslužite uz kiselu repu s valjušcima i kuhano sušeno meso ili rebra.Na ovaj način pripremljena repa ima određenu gustoću, nije ni pregusta, a ni prerijetka. Zato pripazite na količinu tekućine u kojoj se repa kuha.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Repu gotovo sasvim skuhajte, ali joj nemojte dodavati brašno. Ohladite je, rasporedite u plastične vrećice u tankom sloju (da se lakše odmrzne) i zamrznite. Odmrzavanje: Zamrznutu repu stavite u posudu s malo vode i skuhajte do kraja uz dodatak brašna koje ste razmutili s malo vode.Trajnost: 90 dana.