Sacher torta
- Recept by coolinarika.com -Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti okusa.
Priprema
U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Posluživanje: Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.
Savjet: Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.