Savijača od repe, sira i maka
- Recept by coolinarika.com -Savijače, kao i štrukle, tradicionalno su jelo sjeverozapadne Hrvatske. Najpoznatije su one sa sirom (iako se nadijevaju i raznovrsnim drugim izvrsnim nadjevima, od kojih je ovaj samo jedan).
Priprema
Repu posolite, ostavite neka kratko odstoji i ocijedite. Na zagrijanom ulju propirjajte ocijeđenu repu, ohladite je pa umiješajte sir, mak koji ste prethodno samljeli i 70 g šećera. List tijesta za savijače poškropite rastopljenim maslacem, stavite drugi list tijesta i dio pripremljenog nadjeva. Savijte savijaču, a na isti način ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom. Pripremljene savijače stavite u namašćen lim, premažite ih mješavinom vrhnja, jaja i preostalog šećera. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 do 200°C oko 30 minuta.
Posluživanje: Kad su savijače pečene, prekrijte ih platnenom krpom, ostavite tako 5 minuta, a zatim pošećerite i poslužite.
Savjet: Umjesto repe za nadjev možete koristiti tikvu.