Savijača od repe, sira i maka

Savijače, kao i štrukle, tradicionalno su jelo sjeverozapadne Hrvatske. Najpoznatije su one sa sirom (iako se nadijevaju i raznovrsnim drugim izvrsnim nadjevima, od kojih je ovaj samo jedan).

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Savijača od repe, sira i maka

Sastojci

  • 8 tankih kora za savijače

Za nadjev

  • 600 g svježe naribane repe
  • sol
  • ulje
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 100 g šećera
  • 100 g maka u zrnu
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja

Priprema

  1. Repu posolite, ostavite neka kratko odstoji i ocijedite.
  2. Na zagrijanom ulju propirjajte ocijeđenu repu, ohladite je pa umiješajte sir, mak koji ste prethodno samljeli i 70 g šećera.
  3. List tijesta za savijače poškropite rastopljenim maslacem, stavite drugi list tijesta i dio pripremljenog nadjeva. Savijte savijaču, a na isti način ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom.
  4. Pripremljene savijače stavite u namašćen lim, premažite ih mješavinom vrhnja, jaja i preostalog šećera.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 do 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje: Kad su savijače pečene, prekrijte ih platnenom krpom, ostavite tako 5 minuta, a zatim pošećerite i poslužite.

Savjet: Umjesto repe za nadjev možete koristiti tikvu.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima