Rožata
- Recept by coolinarika.com -Sastojcima se ne razlikuje od engleske kreme, tek pomalo omjerima, a sva je njezina tajna u preljevu od karamela. Osobito je omiljena u mediteranskim zemljama, gdje preferiraju pripremu u malim lončićima.
![Rožata](https://piovariations.cdn.podravka.net/976c9224-d3fc-11eb-b1a4-c6ddd8bc76ee/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Priprema
Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove korice skuhajte i ohladite. Posebno istucite jaja i žumanca te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom. Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite (kuhajte) na 180°C oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlo smeđe boje.
Posluživanje: Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, po potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom i kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.
Savjet: Rožata se može i poklopljena kuhati na pari.