Rožata

Sastojcima se ne razlikuje od engleske kreme, tek pomalo omjerima, a sva je njezina tajna u preljevu od karamela. Osobito je omiljena u mediteranskim zemljama, gdje preferiraju pripremu u malim lončićima.

  • 80 min
  • Složeno
Rožata

Sastojci

  • 300 g kristal šećera
  • 2 vrećice Vanilin šećera Dolcela
  • malo limunove korice
  • 7 jaja
  • 2 žumanca
  • maslac za kalupe
  • 1 l mlijeka

Za karamel

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode

Za ukrašavanje

Priprema

  1. Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove korice skuhajte i ohladite. Posebno istucite jaja i žumanca te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom.
  2. Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom.
  3. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite (kuhajte) na 180°C oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći.
  4. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlo smeđe boje.

Posluživanje: Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, po potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom i kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.

Savjet: Rožata se može i poklopljena kuhati na pari.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće