Mliječna pletenica
- Recept by coolinarika.com -Za pripremu ove fine pletenice odlučite se o Uskrsu. Poželite li, možete je ukrasiti i pisanicama.
Priprema
Brašno dobro pomiješajte s kvascem, dodajte šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i naribanu limunovu koricu. Malo promiješajte pa toplim mlijekom umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže. Dignuto tijesto lagano premijesite i razdijelite na dva dijela, i to jedan komad od 1/3 tijesta, a drugi od 2/3 tijesta. Oba komada oblikujte duguljasto, svaki zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite dvije pletenice jednako dugačke. Užu pletenicu položite na širu, ostavite još kratko rasti, premažite bjelancem, pospite šećerom i stavite peći oko 50 minuta na temperaturi od 180°C.
Posluživanje: Mliječnu pletenicu možete poslužiti za uskršnji doručak sa šunkom, kuhanim jajima i mladim lukom.
Savjet: U tijesto možete umiješati grožđice ili kandirano voće.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Pletenicu pripremite do kraja, ohladite, zamotajte u plastičnu vrećicu i zamrznite. Odmrzavanje: Pletenicu odmrzavajte u vrećici na sobnoj temperaturi 3 – 4 sata.Trajnost: 60 dana.