Istarska jota

Jota je jedna od izdašnih zimskih maneštri najvećega hrvatskog poluotoka koje su nekoć izvrsno branile od hladnoće i bolesti.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Istarska jota

Sastojci

Priprema

  1. Očišćeni namočeni grah kratko prokuhajte, ocijedite ga i ponovno stavite kuhati.
  2. U posebnu posudu stavite kuhati oprani kiseli kupus i suha rebra.
  3. Kada grah napola omekša, dodajte ga zajedno s tekućinom kupusu. Dodajte još lovorov list, papar, sol i zajedno nasjeckanu slaninu i češnjak.
  4. Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kocke i dalje kuhajte dok sve ne omekša.

Posluživanje: Meso izvadite, narežite i poslužite posebno uz jotu.

Savjet: Jotu po želji možete zgusnuti tako da dio graha i krumpira izgnječite.

Začini inspiracije

Monozačini